2013-01-14

Patalpų nuoma: bandyti patiems ar patikėti profesionalams

Nori nenori, bet ko gero daugelis pritars, job lietuvių tauta garsėja daugelių puikių savybių. Viena tokių yra mokėjimas viską pasidaryti patiems. Reikia pripažinti, kad tai gali sutaupyti daug pinigų, kurių nereikia mokėti kitiems už įvairias paslaugas. Deja, yra ir kita medalio pusė, mat gali nukentėti kokybė, o klaidų taisymas brangiai kainuoti. 

Su nuoma viskas yra labai panašiai. Tai galima pasidaryti pačiam, klausimas tik kiek tai užtruks ir kaip tai pavyks. Abu klausimai vienodai svarbūs. Jei patys neturite daug kontaktų su nuomininkais, o jei tuo profesionaliai neužsiimate, greičiausiai tų kontaktų ir neturite, tai tokiu atveju tikėtina, kad greitai nuomininko nesurasite. O jei tuo metu kol ieškote nuomininko patalpos yra tuščios, tai lygu gryniems nuostoliams, nes tuo metu patalpų nuoma galėtų nešti pinigų, užuot kad patalpos stovi tuščios. Ir tai dar ne viskas. Patalpos reikalauja priežiūros ir išlaikymo, kas gali būti reikšmingi kaštai. O ypatingai žiemos metu, kuomet dar reikia mokėti už šildymą, ir jei patalpos neišnuomotos, tuomet šias sąnaudas turite padengti jūs. Jei patalpos išnuomotos, paprastai tokias sąnaudas padengia patalpų nuomininkas. Todėl patalpų išnuomavimo greitis yra ypatingai svarbus dalykas.

Tačiau kokybė yra dar svarbesnis dalykas. Kokybė pasireiškia dviem aspektais: tai patalpų nuomos kaina, ir patalpų nuomininko kokybė.

Apie patalpų nuomos kainą daug sakyti nereikia, juk savaime aišku, kad išnuomavus patalpas už gerą kainą bus sulaukta didesnio pajamų nekilnojamo turto savininkui. Jei neturite pakankamai patirties, tuomet galite patalpas išnuomoti per pigiai, jei bandysite išnuomoti už didesnę kainą, tuomet paprasčiausiai gali nepavykti surasti tinkamo nuomininko. Bet kokiu atveju reikia puikiai išmanyti patalpų nuomos rinką, kad surasti atitinkamą nuomininką.

Kitas aspektas – nuomininko kokybė irgi yra svarbus. Net jei nuomininkai moka vienodą kainą, tai dar nereiškią kad tokie nuomininkai yra lygiaverčiai. Nuomininko patikimas taip pat svarbu. Įvaizdis visam pastatui taipogi gali būti reikšmingas. Ne paslaptis, kad ne visi nuomininkai skuba susimokėti, o mėnesių mėnesius vėluojantys mokėjimai tikrai nepradžiugins nekilnojamo turto savininko. Tuo labiau besikaupianti skola reiškia dar vieną blogą dalyką - riziką. Niekada negali būti tikras kiek skolininkas dar gyvuos iš viso, ir ar netaps dar vienu "fenixu"?